top of page
Zoeken

Succesvolle zomeravond concerten reeks

Bijgewerkt op: 10 okt. 2020


De afgelopen zomer hebben Hester Westra en haar vrienden en vriendinnen van het Utrechts conservatorium een grandioze zomeravondconcerten reeks verzorgd in de Heilig Hartkerk te Hilversum.

Op de woensdagavonden zongen Hester and Friends werkelijk de sterren van de hemel.

Bijna elk concert opende met een Ave Maria en werd ook weer afgesloten met een Ave Maria, steeds van een andere componist.

Meestal a-capella, soms begeleid op het Orgel of de piano, en altijd werd elke lied ingeleid met een goede uitleg over de inhoud van het lied door Hester of een van de zangers en waarom ze het zo graag ten gehore wilden brengen, zodat je meegevoerd werd in het gezongen verhaal.

De eerste avond werd het ‘Stabat Mater’ van Pergolesi gezongen, het programma dat eigenlijk gepland was voor Palmzondag. Het concert begon met het magistrale werk ‘Magna res est Amor’ van Hendrik Andriessen, gezongen vanaf de koorzolder, mét het grote orgel. Het ‘Stabat Mater’ klonk in kleine bezetting, soms in duetten, soms solo met orgel. De gehele orkestpartij werd door de organist op handen en voeten uitgevoerd.

De tweede avond begon met een ‘Ave Maria’ van Elgar vanaf de omgang achter het Altaar gevolgd door prachtige meerstemmige liederen gezongen door het vijf stemmige koor, drie dames (Sopranen en Alt) en twee heren (Bas en Tenor)

De derde avond werd volledig verzorgd door Hester en haar vriendin Revy. Ze voerden ons mee in de prachtige liederencyclus ‘Frauenlieben und Leben’ van Schumann en in romantische liederen van Mozart afgewisseld met virtuoos piano optreden van Revy en Hester, die dus allebei niet alleen goed zingen kunnen.

De vierde avond trad onze oud organist Bas Groenewoud op en zong Hester begeleid op het orgel liederen van onder andere onze landgenoot Andriessen.

Bij de slotavond was het de beurt aan Duitse romantiek en Scandinavische liederen en werd de concertreeks afgesloten met een prachtige en o zo gevoelige berceuse; Wiegenlied van Brahms.

Er klonken veel liederen over Maria, omdat Augustus de Maria maand is, maar ook liederen over het lijden van Jezus, of wereldse liederen zoals ‘Jager Wohlgemuth’ van Schumann.

Een impressie van het slotconcert kunt u horen en zien op youtube: https://youtu.be/qcTQVJ97i_g

Door deze concerten was het iedere woensdagavond sfeervol in de kerk, waar cultuur en spiritualiteit elkaar zo ontroerend mooi konden ontmoeten.


Een mooi initiatief van Hester and Friends, ze hebben laten zien dat met weinig middelen veel muziek mogelijk is en we hopen in deze barre tijd van culturele schaarste dat deze concertreeks in het najaar en de winter een vervolg kan krijgen.


Joost Fonville.


50 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page