top of page
Zoeken

Livestream Emmaus PaulusparochieDankzij de livestreams, en vanaf 1 juli ‘in het echt’ houden we een beetje contact met een aantal van onze musici. Drieluik sprak met kerkmusici Hester Westra en Jaap Jan Steensma over de impact van de coronacrisis op hun leven en werk.


Hoe beïnvloedt de crisis jullie leven?

Hester: Nog maar kort na dat de Coronacrisis hier kwam, miste ik het werken met mijn koren al. Het is een gek idee dat je als dirigent niet meer met je instrument kunt werken, in mijn geval Voce Laetare, Voce Musica. Je voelt je machteloos en gefrustreerd, want hetgeen dat je zo lief hebt, mag je/kun niet doen.

JJS: De crisis trekt een enorme wissel op ons leven, qua mogelijkheden voor optredens, in het contact met al die zangers en parochianen, maar vooral ook financieel. Van het ene op het andere moment heb ik vijftien à zestien koorrepetities per maand moeten schrappen, Hester een stuk of vier. Daarbij komen gezamenlijk nog zo’n tien tot twaalf reguliere vieringen, om van de bijzondere vieringen—denk aan de Paascyclus, of het Ziekentriduüm—nog maar niet te sprek


en. En dat zijn alleen nog maar de werkzaamheden in Hilversum.

Een terugloop in inkomen van 80% is geen overdreven schatting. En zelfs als we binnenkort weer kunnen repeteren, zullen we deze crisis nog heel lang voelen. In het voorjaar hadden we genoeg moeten verdienen om de stille zomermaanden te compenseren. Dat is nu niet gebeurd.

Hester: Door de lockdown loop ik minimaal een half jaar studievertraging op, maar het studiegeld moet wel betaald worden. Met mijn Masterdiploma op zak had ik bij mijn kamerkoren een hoger uurtarief kunnen rekenen, maar ook dat schuift dus op de lange baan.Jaap Jan: Ook een eigen huisje kunnen we voorlopig ook vergeten. Als zzp-er moet je drie jaar op rij ‘voldoende’ presteren om voor een hypotheek in aanmerking te komen. Dit omzetverlies betekent dus dat we hier pas in 2024 weer over na zullen kunnen gaan denken.


Is er ook goed nieuws?

Hester: Om toch enige continuïteit te behouden in het musiceren en het contact te onderhouden met de kerk, is het idee ontstaan om mee te werken aan vieringen als cantor. Niet dirigeren? Dan zingen, dacht ik, iets wat ik ook graag doe. Ik heb de Pastoor gebeld en geïnformeerd of er vraag naar een cantor was. Hij verwees mij door naar Pastor Elroy Kaak en Diaken Randy Simileer, omdat zij een livestream in de Emmaüs aan het opzetten waren. Op het moment dat ik een mail naar hen wilde schrijven had Diaken Simileer mij ook al gevraagd of ik mee wilde werken. Meerdere zielen, dezelfde gedachten denk ik dan, of de Pastoor is mij voor geweest.

Aan de vieringen, die via het YouTubekanaal van de Emmaüs-Paulus terug te zien zijn, hebben wij met veel plezier meegewerkt. Jaap Jan en ik vinden het een bijzondere en waardevolle taak om de juiste liederen voor de juiste gelegenheid te kiezen. We proberen altijd een balans te vinden tussen bekende GvL liederen die iedereen kan mee zingen, gregoriaans en wat uitgebreidere motetten/missen. We nemen vaak eerst de lezingen door voor de desbetreffende z


ondag en dan kiezen we de liederen die het onderwerp aanvullen.

Jaap Jan: We voelen het als onze verantwoordelijkheid om het soort muziek te zingen dat anders door een ‘klassiek’ koor uitgevoerd had kunnen worden. We staan er ook namens al die andere zangers, vinden we.


Hebben jullie een voorbeeld?

Hester: Ik zou dan de viering van Trinitatis op 7 juni noemen. Hiervoor kozen we mooie ‘drievuldigheidsliederen’ als “O waarlijk hoogste majesteit” (GvL 516) en “Dankt, dankt nu allen God” (GvL 415). Daarnaast zongen we de cantate Unbegreiflich ist Dein Wesen van Georg Philip Telemann. Het eerste deel gaat erover dat het mysterie van de Heilige Drieëenheid haast niet te bevatten is. Wij hebben dit deel, in overleg met de voorgangers, gezongen tussen het Hei


lig Evangelie en de overweging. Het tweede deel, een loflied, hebben we tijdens de offerande geprogrammeerd, dus na de overweging waarin Diaken Simileer de lezingen had toelicht en had uitgelegd wat we op dit Hoogfeest vieren. We vonden dat het allemaal erg mooi op elkaar aansloot.

Jaap Jan had er als organist wel veel werk aan, want hij speelde meerdere instrumenten op één orgel: rechterhand voor de solo-viool op het ene klavier, akkoorden in de linkerhand, cello met zijn voeten…


En dan kom je op zondagochtend in de kerk…

Jaap Jan: Eerst brengen we mijn zoontje Jacob (3) naar de oppas, meestal bij Simone Roggekamp, waar hij het erg naar zijn zin heeft. Vanaf ongeveer een half uur voor aanvang van de uitzending nemen we de belangrijkste dingen nog even door. Best een uitdaging, want doordeweeks hebben we niet in de kerk gerepeteerd, of, in mijn geval: op het orgel gerepeteerd. Raymond Roggekamp zit op een paar meter afstand, en doet samen met zijn dochter de techniek. Vlak voor we online gaa


n, krijgen we een seintje. Tijdens de viering zelf is het dan vooral voor Hester opletten waar ze staat, waar ze kijkt, hoe ze klank maakt, etc.


Zijn er waarop jullie in het bijzonder op terugkijken?

Jaap Jan: Bijzonder om mee te maken was de Pinkstervigilie, een viering waarin je je spiritueel aansluit bij de wachtende discipelen. Voor deze viering hebben we onze vriend en Onze-Lieve-Vrouwe-collega Samuel Reid Navarro gevraagd mee te zingen in de driestemmige mis van William Byrd. Ook bij andere liturgisch betekenisvolle vieringen werkten we met een gast. Mijn zus Annelies speelde viool in het ‘Erbarme dich’ op Goede Vrijdag; Hesters studievriendin Petra Nieuwburg deed tijdens Hemelvaart mee met haar barokhobo.

Hester: Jaap Jan en ik zijn blij dat we weer in het echt mogen gaan vieren en ik kijk er naar uit om weer eens met mijn koor te musiceren. Graag zouden we Elroy en Randy willen bedanken voor hun gastvrijheid en de ontzettend fijne samenwerking. Verder willen we ook Raymond en Eva bedanken voor hun inzet. Ik vind het fantastisch om te zien dat vader en dochter samen aan de knoppen zitten en per keer weer professioneler zijn. We hebben de volste vertrouwen dat alles weer goed komt!


*Artikel in de Drieluik


110 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page