P5240606_edited.jpg

Biografie en koren

JaapJan-006.jpg

Het beste uit de (koor)zanger halen, dat is mijn doel 

Biografie

 

Hester Westra (10-11-1993) rondde haar Bachelor Koordirectie af in mei 2019 aan het Utrechts Conservatorium met een succesvol concert getiteld: ‘Dromen en visioenen’. Dit concert draaide om maar één boodschap: ‘Als je maar durft te dromen, is alles mogelijk’. Tijdens het evenement deden er maar liefst drie gezelschappen mee: de Utrechtse Studenten Cantorij, Zangers van het Studentenkoor Amsterdam en Projectkoor- orkest Sine Nomine. Bij het eerstgenoemde koor was Hester jaren lang koorlid én repetitor.

 

Al in haar jonge jaren was Hester met muziek bezig. Op zeven jarige leeftijd leerde ze van blad zingen bij de koorschool Noord Nederland en speelde ze piano. Bij de koren de Roden Girl Choristers en later het Roden Händel Chorus en Cantatrix ontwikkelde ze haar passie voor muziek die ze in 2014 omzette naar een studie klassieke zang. Na een jaar vooropleiding op het Utrechts Conservatorium is ze overgestapt naar de Bachelor Koordirectie bij Rob Vermeulen aan de HKU - Hoge School voor de Kunsten.

Haar eerste koor was het OLVOO-koor in Hilversum, een Katholiek kerkkoor. Hier heeft ze drie jaar voor gestaan. Daarna heeft ze enkele jaren voor Voce Laetare gestaan, een koor verbonden aan de Vitus in Hilversum. Ook heeft Hester voor Collegium Vocale Consonant gestaan, een kamerkoor uit Abcoude.

 

In de afgelopen jaren heeft Hester kennis gemaakt met het zingen van oude muziek. Zo volgde ze diverse cursussen over het zingen van mensurale notatie bij dr. Rebecca Stewart en bij Schola Nusmido in Halle (Duitsland). Verder nam Hester als dirigent deel in de Kurt Thomas Curus (groep C).

 

Ze heeft in 2020 haar eerste jaar Master Koordirectie in Utrecht afgerond en is muzikaal actief op diverse vlakken. Naast het dirigeren van het Kathedrale Koor in Utrecht zingt ze regelmatig solo bij diverse gezelschappen. Zo zong Hester de Alt van het Stabat Mater van Pergolesi, diverse Bachcantaten en samen met Vocaal ensemble Cantorex zong ze ‘Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze’ van Haydn, ‘de Kusjes’ van Cornelis Padbrué en ‘Lamentations de Jeremiah’ Orlando di Lassus. 

Sinds januari is Hester dirigent van het Kathedrale Koor in Utrecht en dirigeert ze tijdens de vieringen in de Catharinakathedraal. Drie keer in de week repeteert ze met groep 7 en 8 van de Kathedrale Koorschool. Ook zingt ze als cantor in kerken zoals de Heilig Hartkerk en de Onze Lieve Vrouwekerk in Hilversum.

Koren/ensembles

HEt Kathedrale koor
catharina.JPG

Het KKU is het koor dat de muziek verzorgt in de Utrechtse St. Catharinakathedraal. Het koor is de ‘erfopvolger’ van kathedrale koren in Utrecht sinds 1869. De huidige organisatiestructuur van het KKU is ontstaan in 1974. Het koor bestaat momenteel uit 84 zangers, waarvan er bijna 70 onder de 18 zijn. Een groot deel van hen bestaat uit leerlingen van de Kathedrale Koorschool Utrecht. Deze basisschool staat landelijk bekend vanwege het hoge niveau van het muziekonderwijs.